Rødovres ældste idrætsforening, CK FIX, fyldte i 2014 100 år. 

Allan Rasmussen var om nogen den rigtige formand i det store jubilæumsår, for han har indsigt i klubbens historie, da han er så godt som født ind i CK FIX.
“Min far var klubmester i FIX i 1944. Alt i livet for ham dengang var cykling, og senere blev han også formand for klubben, så cykling og FIX lå i mit blod fra fødslen,” siger Allan og griner med tanke på klubbens uheldige navn, fordi mange af gode grunde forbinder cykelløb med doping.
“Det er ikke et passende navn i dag, men det tænkte stifterne jo ikke over for 100 år siden. Dengang kunne man læse i ordbogen at ordet FIX betød hurtig, snild og en person man kunne stole på. Det synes jeg, at vi stadig lever op til i klubben, hvor det sociale stadig vægter højt, og så har vi nogle af landets bedste ungdomsryttere. Så hurtigere er vi da.”

Stiftet på et værtshus
Cykleklubben FIX blev stiftet på et værtshus i Borgergade, som hed Café Det Grønne Træ. Det eksisterer ikke længere, men årsagen til det mindre sportslige sted var logisk nok.
“De havde ingen steder at være. Men Edmund Jensen, som var en af stifterne, var søn af ejeren af Café Det Grønne Træ. Derfor kunne de låne et baglokale der.”

“Da klubben blev stiftet den 2. september 1914, i øvrigt samme dag som 1. verdenskrig brød ud, hed formanden Faktor Christensen, hvilket han fortsatte med til op i 30’erne. Dengang var man formand i mange år ad gangen, og ikke som i dag, hvor en formand er der i en kort periode. Faktor styrede foreningen med fast hånd, og var en meget markant cykelleder.”

“Ejner Malm overtog formandsposten i 30’erne, og var formand i 11 år og han blev efterfulgt af min far, Kaj Ramussen, som var på posten i 15 år. Han var også hård, det gik også ud over mig. For hvis jeg ikke endte i top 5 i et cykelløb, uanset hvor det var på Sjælland, så blev jeg tvunget til at cykle hjem,” mindes Allan Rasmussen, som ikke blev mere afskrækket end han selv blev formand senere.

Efter Kaj Rasmussen, som døde pludseligt kort efter klubben var flyttet til Rødovre i 1965, kom en legende til formandsposten. Tage Møller, som dengang var en ung cykelrytter.
“Han afslørede jo hen ad vejen, at han duede til noget. Tage var jo lig med FIX, og han med ved bestyrelsesbordet lige til sin død. Han var klubmand om nogen,” siger Allan Rasmussen, selvom han også er en klubmand med stort K.

Blomster fra 1915
CK FIX første klubmester var August Frederiksen, som vandt i 1915.
“Vi har August originale medalje, og vi har såmænd også buketten, som han fik. Den havde han tørret og rammet ind. I dag hænger den i klubhuset, som man ved selvsyn kan se til receptionen,” fastslår Allan Rasmussen, der tydeligt husker August Frederiksen.
“Han fulgte klubben til sin død i 70’erne. Til det sidste deltog han aktivt i debatten på bestyrelsesmøderne. August havde et kæmpe hjerte for CK FIX, som han var med til at stifte.”

I 1965 flyttede CK Fix fra Jagtvej til Rødovre, fordi lokalerne på Nørrebro ikke var så tiltalende.
“Vi havde jo ikke engang toiletter, så når man skulle tisse var det i en vask. Det gik ikke, og som min far sagde: – Her inde er der ikke fremtid i klubben.”
“Der har jo altid været plads til øl, så det var ikke så hensigtsmæssigt med et klubhus uden toilet. Der blev naturligvis også kørt cykelløb, men det sociale vægtede højt. Dengang trænede man ved at cykle op ad Strandvejen til trætheden meldte sig, og så kørte man hjem igen.”

“Tiden var ikke længere til det indre København, så vi tog straks imod tilbuddet fra Rødovre Kommune, da vi kunne låne omklædningsfaciliteterne i Vestbad. Men det var ikke optimalt, for vi kunne kun bruge det, når der var lukket.”
“Så fik vi tilbudt rum i kælderen under Langhuset, men igen. Vi er en social klub og så mange unge sammen, de larmer altså. Derfor fik vi mange klager, og vi så os nødsaget til at flytte igen. Heldigvis var den daværende borgmester Ejnar Dahl Nielsen venligt stemt over for os. Han tilbød os ‘ungdomsgården’ på Jyllingevej, som er kommunens ejendom og der har vi været de sidste 50 år,” fortæller Allan Rasmussen, som selv var ungdomsrytter i FIX dengang.

Børneklub med voksne
Selvom der er masser at se tilbage på, så ser formand Allan Rasmussen gerne på dagen i dag og ind i fremtiden.
“Vi er jo en børne- og ungdomsklub med voksne medlemmer. Her er plads til alle, og for nylig fik vi et nyt medlem på over 60 år. Klubben er stadig stærkt baseret på det sociale, hvor sammenholdet er vigtigt. Man kan jo bare se på vores træning, hvor trænerens vigtigste opgave er, at han har alle med hjem,” siger Allan Ramussen. Han fortsætter:
“Det er en tradition her i klubben, at vi tager til kommunens feriehus, Skovly, i Ganløse. Det blev startet i 80’erne og noget som vi skal holde fast i. Der er en social tur, hvor vi bl.a. har nat-orientering. Det er en weekend, som altid har betydet meget for foreningen i al almindelighed.”

Formanden med den store historiske indsigt ser ikke sig selv som formand i fremtiden.
“Nej, man skal drive en forening med unge mennesker af unge mennesker med ‘go’ i. Jeg er jo gammel, så det hænger ikke sammen med logikken, at jeg er formand, så det er kun til næste generalforsamling,” slår formanden fast, men strutter af stolthed over, at han er formand i ’sin’ klub på 100 års dagen.

Meritterne
Fordi CK FIX har været baseret på det sociale, har klubben ikke været i store mesterskaber, men det er blevet til lidt og flere store ryttere har haft deres fødsel som cykelrytter i klubben.

I 1919 vandt Ahrensborg Clausen Danmarksmesterskabet, men den største triumf stod Erik Andersen for, da han vandt det Nordiske Mesterskab i 1923.

I 1954 blev Torben Simonsen dansk juniormester. Han er stadig medlem af CK FIX og mon ikke han dukker op til receptionen.

Vagn Bangsbo er et andet stort navn fra CK FIX. Han opnåede VM-sølv i 1962 i Italien, da Danmark deltog i 100 km holdkørsel. Med på holdet var bl.a. Ole Ritter.

På banen har vi haft Preben Isakson, som har vundet klubbens eneste OL-medalje, da han kørte sig til bronze i 4 km individuelt forfølgelsesløb i Tokyo i 1964. Han er også mange-dobbelt dansk mester.

Allan Rasmussen mindes mange flere dygtige ryttere i klubben.
“Brian Bistrup, der var på landsholdet og professionel. Hanne Rasmussen som bl.a. vandt Tour de Lot og var på landsholdet. På banen har vi bl.a. haft Dennis Larsen, som blev dansk mester på banen i sprint og 1000 meter på tid. Han forspildte desværre sit talent, for han havde så meget i sig.”
“Siden har vi haft Søren Lilholt og af nuværende ryttere, der kører for professionelle hold er der Jonas Aaen, Jesper Mørkøv, stortalentet Mathias Krigbaum og ikke mindst Rasmus Quaade.”

Forum

Kommende events